Collectieve opwek

Fryslân wil vóór 2050 net zoveel hernieuwbare energie opwekken als we verbruiken. Minimaal 50% daarvan moet in handen zijn van de Mienskip, zodat wijken en dorpen zelf zeggenschap en voordeel hebben. Dat vraagt om samenwerking. Het Fries Energiehuis (FEH) ondersteunt initiatieven uit dorpen en wijken die zelf energie willen opwekken. Samen zoeken we oplossingen voor het volle elektriciteitsnet en onderzoeken we haalbaarheid en draagvlak.

Lees hieronder wat je kunt verwachten van de ondersteuning vanuit het Fries Energiehuis. Of neem meteen contact op.

Het zetten van de eerste stappen

Het Fries Energiehuis biedt ondersteuning en begeleiding in de eerste fase van een initiatief. We helpen met het opzetten van een organisatie en het concreet maken van plannen. Als de planvorming gereed is zoeken we gezamenlijk naar mogelijkheden om het initiatief een vervolg te geven, bijvoorbeeld door het aanvragen van een subsidie of een bijdrage van de gemeente. Hieronder staat indicatief welke begeleiding het Fries Energiehuis in de eerste fase kan bieden.  Uiteraard  is ieder projectidee uniek en bekijken we gezamenlijk wat er nodig is.

Het initiatief ligt altijd bij jou als dorp of buurt; wij zijn er om te ondersteunen waar nodig. Het doel is helder: de eigen omgeving verduurzamen en zelf energie opwekken. We begrijpen dat ieder dorp of buurt dit op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier wil aanpakken. Wij helpen je op weg – de keuzes en stappen bepalen we samen.

Wat kun je verwachten?

Stap 01

Kennismaking & Inventariseren

Het eerste gesprek is verkennend van aard. Zijn er al concrete ideeën? Vaak is het een kwestie van goed doorvragen: wat is de achterliggende vraag, wat is de context, wie zijn de betrokken partijen? Is er al contact geweest met de gemeente? Wat is het projectidee en wat willen de initiatiefnemers bereiken?Als er nog geen contact met de gemeente is gelegd, helpt het FEH daarbij. Neem contact op.

Stap 02

Van idee tot businesscase

Het tweede gesprek is belangrijk en richt zich op de businesscase: is het plan financieel haalbaar en is er ruimte op het elektriciteitsnet? We kijken of er eigen geld beschikbaar is en wie de grond bezit. Met een eenvoudig rekenvoorbeeld – waarin kosten, uitvoering, afschrijving, rente, inkomsten en subsidies worden meegenomen – krijgen we snel een eerste indruk. Ook bespreken we of de opgewekte stroom op het net wordt geleverd of dat er directe afnemers zijn.

Stap 03

Uitwerking & Financiering

Lijkt een goede businesscase niet haalbaar? Dan is het alsnog waardevol om samen te kijken naar andere mogelijkheden, zoals samenwerking met andere wijken of inzet op energiebesparing. Is er wél perspectief op een haalbare businesscase, dan volgt de vraag hoe verder. Denk aan financiering voor een haalbaarheidsstudie, het kiezen van een uitvoerder of het opzetten van een selectieproces. Ook is het belangrijk te weten waar je een voucher kunt aanvragen en wat de gemeente hierin kan betekenen.

Aanvullende ondersteuning –
Zet vervolgstappen

Het Fries Energiehuis biedt begeleiding in de eerste fase van een initiatief. Als de plannen concreet zijn moet er gezocht worden naar mogelijkheden het projectidee een vervolg te geven. Vanuit het Fries Energiehuis helpen we met het zoeken naar financiële middelen voor het vervolg, waarbij het Fries Energiehuis ook het vervolg kan begeleiden als dat gewenst is. Het is belangrijk om te weten dat het FEH geen adviesbureau is. We staan tussen bewonersinitiatieven, overheid en markt in, en kunnen een ondersteunende rol spelen. Omdat elk project anders is, spreken we samen af wie wat doet. 


Neem contact op met Fries Energiehuis


Ben je enthousiast geworden?

Neem gerust contact met ons op of bekijk initiatieven die jullie voorgingen voor inspiratie. We helpen je graag verder!