Aan de slag

Jullie willen een nieuw initiatief starten! 

Zit je bij een sportvereniging, buurtvereniging of heb je een eigen bedrijf en wil je méér doen voor je omgeving? Sluit je dan aan bij een bestaand dorpsinitiatief om krachten te bundelen, of start een eigen werkgroep als die er in jouw omgeving nog niet is. 

Check vooraf of je kan aansluiten bij een team in jouw omgeving

Grote kans dat er in jouw omgeving al een milieu- of energiewerkgroep actief is met duurzame acties voor je dorp of wijk. Wie weet kun je daarbij aansluiten? Extra vrijwilligers zijn altijd welkom. Zij hebben al de juiste contacten, informatie en ervaring, waardoor je meteen aan de slag kunt voor jouw wijk! Bekijk hier een paar voorbeelden van: actieve dorpsinitiatieven 

Hoe je een nieuw initiatief start

Stap 01

Vorm een team

Samen bereik je meer! Is er nog geen dorpsinitiatief actief in jouw omgeving? Verzamel enthousiaste buurtgenoten, vrienden of collega’s en vorm een werkgroep om een duurzame actie te starten voor jouw dorp of stad. Of je nu een kleine actie wil opzetten of een groter project, samen kun je ideeën uitwerken en iedereen erbij betrekken. Gebruik elkaars sterke punten – misschien heb je een handige buurvrouw, een buurman die graag flyert, of een creatieve buur die graag meedenkt over plannen voor het dorp. Zo zorg je ervoor dat iedereen zich betrokken voelt bij het plan.

Stap 02

Praat met je dorp

Voordat je een actie start is het goed om in kaart te brengen welke hulpvraag er ligt. Praat vooral met je dorpsbewoners en ontdek wat er speelt en waar er behoefte aan is. Kies dan op basis van jullie eigen wensen, kwaliteiten en beschikbaarheid hoe jullie het beste in die hulpvraag kunnen voorzien. Dan weet je zeker dat jullie acties echt verschil maken. Lees deze verhalen voor inspiratie

Stap 03

Bedenk samen wat jullie belangrijk vinden

Wat zijn jullie doelen? Denk samen na over wat jullie belangrijk vinden en vraag wat er speelt in de buurt, zodat jullie acties echt verschil maken voor het dorp. Willen jullie dorpsbewoners helpen met laagdrempelige energiecoaching of ze adviseren over zonnepanelen? Of wil je met een vrijwillig fixteam kleine aanpassingen aanbrengen bij huishoudens die dat goed kunnen gebruiken. Neem contact op en laat je informeren door onze ervaren energiecoördinatoren, zij helpen jullie graag verder met een actieplan. Ook kunnen zij jullie koppelen aan de juiste partijen voor subsidies en ondersteuning in uitvoering.

Hulp nodig bij je project?

Wij ondersteunen vrijwilligers en lokale initiatieven, zoals dorpsbelangen, buurtverenigingen en sportclubs. We helpen met energiebesparing en de overgang naar een aardgasvrije toekomst.

Als bestaand initiatief willen jullie méér doen

Zijn jullie als energiewerkgroep, sportvereniging of buurtvereniging al actief bezig met duurzame acties voor je wijk? Top! Dat is precies waar we het verschil voor de wereld mee kunnen maken. Maar er is meer mogelijk dan je denkt. Zeker als jullie al een actieve kern hebben, dan is de vervolgstap zo gezet.

Als bestaand collectief kunnen jullie je voor verschillende ondersteuningsmogelijkheden aanmelden, waarmee jullie nóg meer kunnen betekenen voor je dorp. En wellicht zelfs voor de dorpen ernaast?  

Tips voor bestaande initiatieven

Stap 01

Bedenk wat jullie willen doen

Het is altijd goed om eerst in kaart te brengen wat jullie willen bereiken en wat bij jullie doelen en mogelijkheden past. Willen jullie liever helpen met laagdrempelige energiecoaching of met het voorzien van een uitgebreid energieadvies? Je kunt bijvoorbeeld ook helpen met het beter afstellen van CV-installaties om te besparen op de energierekening. Wellicht kunnen jullie zelfs een ondersteuningsteam opzetten voor het aanvragen van subsidies voor zonnepanelen.

Stap 02

Wat hebben jullie nodig?

Met het formuleren van een goeie hulpvraag vind je sneller wat je zoekt. Heb je vooral extra handen nodig, extra middelen, of communicatiehulp om je buurt te kunnen benaderen? Meer kunnen doen, begint met het in kaart brengen van middelen en kennis die jullie zelf al tot je beschikking hebben (en welke nog niet), zodat je gericht om hulp kan vragen.

Stap 03

Kijk wat er al beschikbaar is

De gemeentes en overheid zitten te springen om hulp. Ze hebben allerlei potjes beschikbaar, maar zoeken vooral vrijwilligers in de praktijk om daarmee aan de slag te gaan. Lokale groepen die dicht bij hun gemeenschap staan en de buurt via persoonlijk contact op weg kunnen helpen, zijn een ideale ingang om hulp bij de juiste mensen te krijgen. Daarom werken overheden graag samen met verenigingen en lokale initiatieven. Laat je informeren door het Fries Energiehuis en ontdek wat voor jullie beschikbaar is.

Voorbeelden van acties die jullie samen kunnen opzetten

Start een fixteam

Je kunt bijvoorbeeld een vrijwillig fixteam starten waarmee je kleine laagdrempelige aanpassingen kan uitvoeren voor bewoners die dat zelf lastig vinden of die hulp hard nodig hebben. Met een fixteam kun je tochtstrippen voor ze plaatsen, radiatorfolie aanbrengen, of gloeilampen vervangen door LED-lampen. Kijk ook hoe ze dit in Grou aangepakt hebben.

Collectieve inkoopacties

Wat ook mogelijk is om samen inkoopacties te organiseren voor de buurt of straat. Bijvoorbeeld gezamenlijk energie of isolatiemiddelen inkopen. Zo kun je misschien kijken naar een collectief zonnedak. In Tjerkwerd zijn ze bezig met de mogelijkheden om meerdere huizen in de straat op een warmtepomp aan te sluiten die draait op aquathermie. In Balk willen ze zelfs het hele dorp aansluiten op een warmtenet.

Opleidingen & Leertrajecten

Daarnaast zijn er ook opleidingen mogelijk voor energiewerkgroepen. Willen jullie met extra tips, kennis en begeleiding aan de slag om je buurtgenoten nog beter te kunnen helpen? Neem contact op en vraag dan naar de mogelijkheden om een verkorte opleiding te volgen tot energiecoach, energieadviseur, of waterzijdig inregelaar.

Heb je vragen?

Neem dan gerust contact op of ga naar initiatieven voor inspiratie