
Voor veel wijken en dorpen is een warmtenet een kans om samen van het gas af te gaan – een proces dat tijd kost en onder regie van de gemeente valt. Lokale initiatieven spelen daarin een belangrijk rol als aanjager en verbinder, al is hun plek in het proces niet altijd duidelijk. Goede samenwerking is dus essentieel. In deze leergemeenschap deelt het Fries Energiehuis (FEH) ervaringen uit o.a. Denemarken en Warm Heeg. In zes bijeenkomsten krijg je als initiatief handvatten om verder te komen. Lees hieronder hoe we je kunnen ondersteunen!


Zet de eerste stappen
Kennismaken en oriënteren
Het Fries Energiehuis biedt de mogelijkheid om in één tot drie gesprekken in kaart te brengen wat jullie initiatief kan doen op het gebied van de warmtetransitie. Dat kan zijn met een besparingsproject, maar wellicht is het interessant om te zien wat er nog meer mogelijk is. Deze kosteloze gesprekken helpen je om daar inzicht in te krijgen.
Het initiatief ligt altijd bij jou als dorp of buurt; wij zijn er om te ondersteunen waar nodig. Het doel is helder: de eigen omgeving te verduurzamen en te besparen op de energierekening, maar we begrijpen dat ieder dorp of buurt dit op zijn eigen tempo en volgens eigen inzicht wil aanpakken. Wij helpen je op weg, de keuzes en stappen worden samen met jou bepaald.
Lees hieronder wat je kunt verwachten van de kosteloze ondersteuning vanuit het Fries Energiehuis. Of neem meteen contact op.
Wat kun je verwachten?
Stap 01
Kennismaking & Inventariseren
We maken kennis met jullie initiatief en gaan samen bekijken waar jullie behoefte aan hebben. We bespreken de mogelijkheden om met collectieve warmte aan de slag te gaan. Als jullie daar klaar voor zijn kan meedoen met de leergemeenschap Collectieve Warmte een prima vervolgstap zijn.
Neem contact op.
Stap 02
Meedoen in de leergemeenschap Collectieve Warmte
We bieden een leergemeenschap van zes avonden waarin initiatieven samen leren over het ontwikkelen van een warmtenet. We delen kennis over techniek, wetgeving, communicatie, financiering en subsidies, en brengen praktijkervaringen van binnen en buiten Fryslân. Zo helpen we jullie stap voor stap vooruit.
Stap 03
Vervolg Collectieve Warmte?
We bespreken welke vervolg jullie willen geven aan de leergemeenschap. Zo zorgen we voor contact met de gemeente en proberen duidelijkheid te krijgen welke rol voor jullie initiatief is weggelegd. Dat zou dan moeten leiden tot een projectplan. Samen kijken we wie jullie hierbij kan ondersteunen en welke aanvullende financiering hiervoor beschikbaar is.

Kunnen wij aan de slag met collectieve warmte?
Wij bekijken graag met jouw initiatief en jouw gemeente wat de mogelijkheden zijn om aan de slag te gaan. Het Fries Energiehuis helpt daarbij met praktische zaken als het aanvragen van subsidies en het leggen van contacten met de gemeente en andere relevante organisaties. Afhankelijk van de beschikbare mogelijkheden kan de ondersteuning zowel van het Fries Energiehuis als van andere partijen komen.
Let op: voor aanvullende ondersteuning kunnen kosten verbonden zijn. Het Fries Energiehuis helpt jullie bij het zoeken naar de benodigde middelen.
Bekijk hieronder waar je ondersteuning bij kunt krijgen! Of neem meteen contact op.
Vragen over de leergemeenschap Collectieve Warmte
Wat is Collectieve Warmte?
Het organiseren van het geheel van maatregelen die nodig zijn om huizen te verduurzamen en geschikt te maken voor een warmtenet, gecombineerd met de infrastructuur en de bronnen die nodig zijn om warmte te produceren en te transporteren, noemen we Collectieve Warmte.
Waarom zou een warmtenet een goede optie voor onze huizen zijn?
In sommige gevallen heeft een warmtenet simpelweg de voorkeur boven individuele maatregelen. Geschat wordt dat meer dan de helft van de huizen in Nederland het best op een warmtenet kan worden aangesloten. Aan andere maatregelen kleven dan nadelen. Bijvoorbeeld: een warmtenet is maatschappelijk efficiënter/goedkoper, het stroomnet kan het niet aan, er is niet voldoende groengas.
Waarom ‘collectief’?
We zijn gewend dat huiseigenaren zelf een keuze maken voor een installatie maar ‘van het gas af’ doe je het slimst collectief. Dat heeft veel voordelen: iedereen kan meedoen, de financiering kan slimmer, de uitvoering kan goedkoper.

Ben je enthousiast geworden?
Neem gerust contact met ons op of bekijk initiatieven die jullie voorgingen voor inspiratie. We helpen je graag verder!